marți, 2 noiembrie 2010

Elementele constitutive ale unei ferestre de aplicatie

Principalele elemente ale unei ferestre de aplicatie sunt prezentate în figura nr.1. Acestea sunt:
  1. Meniul System permite, prin intermediul optiunilor sale, redimensionarea, deplasarea, închiderea unei ferestre si schimbarea ferestrei active (în special atunci când se utilizeaza tastatura).
  2. Linia de titlu contine titlul aplicatiei sau documentului din fereastra. Pentru fereastra activa linia de titlu este afisata într-o alta culoare decât pentru celelalte ferestre deschise (de obicei, albastru).
  3. Butoanele de redimensionare:
  • butonul de minimizare realizeaza reducerea ferestrei la o icoana pe bara de taskuri (Taskbar);
  • butonul de maximizare realizeaza redimensionarea ferestrei astfel încât sa ocupe întregul Desktop. Dupa maximizare, acest buton se transforma într-un buton de restaurare, care permite revenirea la dimensiunile ferestrei de dinainte de maximizare;
  • butonul de închidere realizeaza închiderea ferestrei si, implicit, a aplicatiei (documentului) din fereastra.
  1. Linia meniurilor afiseaza o lista de meniuri care contin comenzi specifice aplicatiei sau care se pot executa asupra documentelor deschise la un moment dat în fereastra de aplicatie.
4_1.gif (34527 bytes)
Figura nr. 1 - Elementele constitutive ale unei ferestre de aplicatie
  1. Aria de lucru este zona activa a ecranului care contine elementele specifice derularii aplicatiei (icoane, documente etc.). În cazul ferestrelor de document, aria de lucru contine prompterul de mouse (simbolizat în general printr-o sageata) si prompterul de inserare (o bara verticala) care indica pozitia curenta în document (locul în care se pot insera text, desene, imagini etc).
  2. Linia de stare este linia în care se afiseaza informatii legate de starea aplicatiei sau a documentului.
  3. Bordura ferestrei reprezinta banda care delimiteaza fereastra atât în zonele superioara si inferioara, cât si în zonele laterale.

Observatii:

Pe lânga elementele prezentate mai sus, cele mai multe ferestre de aplicatie detin cel putin o bara de instrumente (Toolbar) care contine o serie de butoane utilizate în scopul accesarii rapide a unor comenzi specifice aplicatiei. În exemplul nostru, bara de instrumente este bara aflata sub linia meniurilor.
În cazul în care continutul unei ferestre nu încape în întregime în aria de lucru, fereastra va detine si bare de defilare orizontala si/sau verticala, bare care permit derularea întregului continut al ferestrei

Noul BMW seria 5

Oficial- BMW seria 5-2010 este aici!
Premiera mondiala a noului BMW Seria 5 Sedan reprezinta, inca o data, un etalon al placerii supreme a condusului si al designului elegant in segmentul mediu superior. Prin aspectul sportiv si elegant, dinamica specifica marcii, eficienta remarcabila, precum si caracteristicilor inovatoare de confort si siguranta, a sasea generatie a expresiei executive BMW reflecta in cel mai convingator mod standardul superior al celui mai de succes producator de automobile premium din lume.


Experienta condusului: dinamica suprema si confort remarcabil.
Cele mai avansate tehnologii de transmisie si suspensie asigura o sportivitate fara precedent si un nivel ridicat de confort. In acelasi timp, sistemul optional Dynamic Driving Control (Controlul Dinamic al Transmisiei) permite celui de la volan sa regleze suspensia individual, in functie de stilul de condus si conditiile de drum. Noul BMW Seria 5 Sedan este disponibil cu Adaptive Drive, Dynamic Damper Control (Control Dinamic al Amortizoarelor) si Dynamic Drive Stability Control (Control Dinamic al Stabilitatii Transmisiei), precum si Integral Active Steering (Directie Integral Activa).



Noul BMW Seria 5 Sedan isi face debutul cu un motor cu opt cilindri si trei versiuni cu sase cilindri - toate pe benzina -, precum si cu doua variante diesel, cu sase cilindri. Gama va fi completata de un propulsor turbodiesel cu patru cilindri, cu carterul din aluminiu si injectie directa common-rail. Puterea maxima in acest caz, 135 kW/184 cp, face ca BMW 520d, echipat standard cu functia Auto Start Stop, sa fie noul punct de reper in acest segment. Consumul mediu de combustibil in ciclul de testare EU5 este de numai 5,0 litri/100 kilometri, iar nivelul emisiilor CO2 va fi de 132 g/km (date preliminare).
Varful de gama BMW 550i va fi echipat cu un motor cu opt cilindri, ce dispune de tehnologia BMW TwinPower Turbo si High Precision Injection pentru un maxim al puterii de 300 kW/407 cp.



Motorul cu sase cilindri dispusi in linie, cu BMW TwinPower Turbo, High Precision Injection si VALVETRONIC, de la BMW 535i va furniza o putere maxima de 225 kW/306 cp, in timp ce cele doua variante cu sase cilindri in linie, echipate de asemenea cu High Precision Injection, dezvolta 190 kW/258 cp la BMW 528i, respectiv 150 kW/204 cp la BMW 523i.



Versiunile diesel cu sase cilindri in linie ofera modelului BMW 530d o putere maxima de 180 kW/245 cp, iar pentru BMW 525d un nivel la fel de impresionant de 150 kW/204 cp. Echipat cu tehnologia optionala BMW BluePerformance, BMW 530d indeplineste standardele de emisie EU6. Si nu trebuie omis faptul ca toate versiunile noului BMW Seria 5 Sedan respecta pe deplin normele EU5, valabile la nivelul intregii Europe.


Sisteme inovatoare de asistare a conducatorului.



Sistemele de asistare a conducatorului includ Parking Assistant (asistare la parcare), Surround View (vedere panoramica), avertizare de coliziune cu actionare a franelor in combinatie cu Active Cruise Control (tempomat activ) si Stop & Go, dar si noul Speed Limit Device (dispozitiv de limitare a vitezei). Alte caracteristici disponibile sunt Lane Change Warning (avertizare la schimbarea benzii), Lane Departure Warning (avertizare la parasirea sensului), Speed Limit Info (informatii despre limita de viteza legala pentru tronsonul curent de drum), Head-Up Display, BMW Night Vision cu detectare a persoanelor si camera de supraveghere.



Dezvoltare si productie comuna cu BMW Seria 7.



Premiera mondiala a noului BMW Seria 5 Sedan deschide un nou capitol in povestea de succes cu adevarat impresionanta. De-a lungul celor cinci generatii ale modelului, vanzarile totale ale BMW Seria 5 au ajuns la peste 5,5 milioane de unitati. Acum, noul model se bazeaza pe o arhitectura a automobilului ce a fost prezentata in premiera la varful de gama BMW Seria 7.

73% din angajaţii companiilor de IT ar putea divulga informaţii confidenţiale prin intermediul reţelelor sociale

BitDefender® avertizează utilizatorii reţelelor de socializare să fie atenţi atunci când acceptă cererile de prietenie din reţeaua respectivă şi să aibă grijă ce informaţii împărtăşesc cu persoanele pe care nu le cunosc.



Bucureşti, România – 30 August - BitDefender® avertizează utilizatorii reţelelor de socializare să fie atenţi atunci când acceptă cererile de prietenie din reţeaua respectivă şi să aibă grijă ce informaţii împărtăşesc cu persoanele pe care nu le cunosc. Conform unui recent experiment efectuat de BitDefender®, utilizatorii platformelor de socializare nu sunt preocupaţi de identitatea reală a persoanelor pe care le întâlnesc în mediul online şi nici de informaţiile pe care le dezvăluie în discuţiile cu aceste persoane necunoscute.
Experimentul care a fost desfăşurat pe parcursul a două săptămâni, arată că 94% din utilizatorii care au primit cereri de prietenie din partea tinerei domnişoare au acceptat cererea de prietenie fără să cunoască identitatea reală a acesteia. Experimentul a fost desfăşurat pe un eşantion de 2000 de utilizatori din toată lumea, membri ai uneia dintre cele mai populare reţele de socializare. Structura eşantionului: 1000 femei, 1000 bărbaţi cu vârstele cuprinse între 17-65 ani (media de vârstă - 27,3 ani). În primă fază utilizatorii erau rugaţi să adauge o domnişoară necunoscută ca prieten, apoi se iniţiau conversaţii cu aceştia pentru a determina ce fel de informaţii utilizatorul în cauză va dezvălui domnişoarei.
Experimentul a arătat că mai mult de 86% dintre utilizatorii creduli care au acceptat prietenia vin din industria IT, 31% din aceştia lucrând în domeniul securităţii IT. Cel mai frecvent motiv pentru acceptarea prieteniei tinerei domnişoare blonde a fost “chipul drăguţ” (53%). După aproximativ o jumătate de oră de conversaţie 10% dintre angajaţii din industria IT au dezvăluit blondei informaţie personală senzitivă precum: adresa, numărul de telefon, numele mamei şi tatălui, etc. - informaţie care de obicei este cerută pentru recuperarea parolei. 2 ore mai târziu, 73% au dezvăluit informaţie ce părea a fi confidenţială de la locul lor de muncă precum: strategii, planuri de acţiune şi tehnologii/software încă nelansate.
Reacţia angajaţilor companiilor de securitate IT din studiu, care cunosc pericolele informatice din aceste reţele, este ciudată. Se pare că politicile şi regulile dispar pur şi simplu exact în mediul unde acestea ar trebui să fie mai stricte decât în orice alt mediu. De asemenea este interesant faptul că ceea ce oamenii nu vor face niciodată într-o situaţie din viaţa reală se întâmplă sub umbrela unei aşa-zise anonimităţi şi invizibilităţi pe care o reţea socială o poate induce în mintea utilizatorilor. Concepte precum “a nu se dezvălui”, “confidenţial”, “privat” se şterg din minţile unor utilizatori atunci când aceştia conversează pe chat cu o blondă, deşi unele persoane probabil că nu vor spune nimic asemănător dacă vor întâlni domnişoara blondă în persoană” a spus Sabina Datcu, BitDefender E-threat Analysis şi Specialist Comunicare, autorul experimentului.
Mai multe informaţii despre acest experiment sunt disponibile pe blogul BitDefender www.malwarecity.com, o comunitate a utilizatorilor pasionaţi de securitatea informatică şi o sursă gratuită de informaţii pentru toţi cei interesaţi de securitatea online.
Nicio informaţie personală din acest studiu nu va fi dezvăluită sau folosită împotriva persoanelor care au dat-o. Nicio informaţie confidenţială despre companii nu va fi dezvaluită sau folosită în scopuri personale. Conţinutul informaţiei nu a fost colectat. Toate mărcile şi numele de produse cuprinse in cele de mai sus sunt mărci înregistrate ale companiilor proprietare.


Despre BitDefender®: BitDefender este producătorul uneia dintre cele mai performante soluţii de securitate a datelor atestate pe plan internaţional de către instituţii independente de specialitate. Motoarele BitDefender care stau la baza produsului sunt unele dintre cele mai puternice din lume şi folosesc tehnologie euristică. Gama de produse BitDefender 2011 include o tehnologie inovatoare, Active Virus Control, care monitorizează în timp real toate aplicaţiile active şi le blochează pe cele cu comportament suspect. Utilizatorii BitDefender beneficiază de suport tehnic gratuit în limba română 24/7. Produsele sunt disponibile în România prin distribuitorii autorizaţi Agis Computer, Aline Distribution, Asesoft Distribution, RHS Distribution, Scop Computers, precum şi în următoarele lanţuri retail cu acoperire naţională Altex, Auchan, Carrefour, Depozitul de Calculatoare, Domo, Media Galaxy, Metro, Real, Selgros sau magazinele de comerţ electronic cum ar fi BWM MediaSoft, Cel, Emag, Evomag, PC Garage.