marți, 2 noiembrie 2010

Elementele constitutive ale unei ferestre de aplicatie

Principalele elemente ale unei ferestre de aplicatie sunt prezentate în figura nr.1. Acestea sunt:
  1. Meniul System permite, prin intermediul optiunilor sale, redimensionarea, deplasarea, închiderea unei ferestre si schimbarea ferestrei active (în special atunci când se utilizeaza tastatura).
  2. Linia de titlu contine titlul aplicatiei sau documentului din fereastra. Pentru fereastra activa linia de titlu este afisata într-o alta culoare decât pentru celelalte ferestre deschise (de obicei, albastru).
  3. Butoanele de redimensionare:
  • butonul de minimizare realizeaza reducerea ferestrei la o icoana pe bara de taskuri (Taskbar);
  • butonul de maximizare realizeaza redimensionarea ferestrei astfel încât sa ocupe întregul Desktop. Dupa maximizare, acest buton se transforma într-un buton de restaurare, care permite revenirea la dimensiunile ferestrei de dinainte de maximizare;
  • butonul de închidere realizeaza închiderea ferestrei si, implicit, a aplicatiei (documentului) din fereastra.
  1. Linia meniurilor afiseaza o lista de meniuri care contin comenzi specifice aplicatiei sau care se pot executa asupra documentelor deschise la un moment dat în fereastra de aplicatie.
4_1.gif (34527 bytes)
Figura nr. 1 - Elementele constitutive ale unei ferestre de aplicatie
  1. Aria de lucru este zona activa a ecranului care contine elementele specifice derularii aplicatiei (icoane, documente etc.). În cazul ferestrelor de document, aria de lucru contine prompterul de mouse (simbolizat în general printr-o sageata) si prompterul de inserare (o bara verticala) care indica pozitia curenta în document (locul în care se pot insera text, desene, imagini etc).
  2. Linia de stare este linia în care se afiseaza informatii legate de starea aplicatiei sau a documentului.
  3. Bordura ferestrei reprezinta banda care delimiteaza fereastra atât în zonele superioara si inferioara, cât si în zonele laterale.

Observatii:

Pe lânga elementele prezentate mai sus, cele mai multe ferestre de aplicatie detin cel putin o bara de instrumente (Toolbar) care contine o serie de butoane utilizate în scopul accesarii rapide a unor comenzi specifice aplicatiei. În exemplul nostru, bara de instrumente este bara aflata sub linia meniurilor.
În cazul în care continutul unei ferestre nu încape în întregime în aria de lucru, fereastra va detine si bare de defilare orizontala si/sau verticala, bare care permit derularea întregului continut al ferestrei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu